Nieuws


 

Hoe gaat het met… Wonen in De Schakel

Vakantie 2024
17-07-2024: Bij nieuwbouw- en verbouwprojecten is het in de voorbereiding soms letterlijk even schakelen. Zo ook met ons prachtige initiatief. ‘Wonen in de schakel’ betreft de transformatie van de bestaande school en ook de gebiedsontwikkeling rondom dit mooie project. Dit betekent dat er naast een verbouwing ook een nieuwe leefomgeving wordt gecreëerd, passend bij de nieuwe invulling van de voormalige school. 

 

Wij houden daarbij rekening met de mensen die er gaan wonen. Doordat we dit zorgvuldig willen doen neemt dat wat meer tijd in beslag dan vooraf gedacht. Wij kunnen u nu vertellen dat naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar de omgevingsvergunning kan worden afgerond. Als dat inderdaad gaat lukken betekent dit dat we in het voorjaar van 2025 kunnen starten met de verbouwing van dit voormalige schoolgebouw!

Samen wonen in De Schakel

In overleg met Vereniging Stevensbeek worden er in de voormalige school 13 huurappartementen in het betaalbare segment gerealiseerd. Er komen studio’s of kleine appartementen voor verschillende leeftijdsgroepen, zoals starters en senioren. Ook zijn er gezamenlijke ruimtes in het plan opgenomen waar activiteiten kunnen plaatsvinden en waar men elkaar kan ontmoeten.

 

Samenwerken en samen leren

In aansluiting op de verbouwing van het voormalige schoolgebouw worden de plannen voor de volgende fase ook uitgewerkt. Ook dit doen we weer in samenwerking met Vereniging Stevensbeek en de gemeente Land van Cuijk. We kijken bijvoorbeeld samen naar de directe omgeving zoals de gronden rondom De Schakel, Patersveld en de leegstaande ruimtes van het gebouw.

Samen vakantie vieren

Mooie plannen liggen dus klaar om verder te ontwikkelen. Na de vakantie pakken wij samen met Vereniging Stevenbeek en de gemeente Land van Cuijk de draad weer op. Tot die tijd wensen we u, samen met uw partner, familie of vrienden, een hele fijne vakantie toe!

 


Wonen in De Schakel

11-08-2022: Cedrus Vastgoed BV gaat het voormalige, leegstaande, schoolgebouw van VSO De Korenaer op korte termijn herontwikkelen. Na een openbare inschrijfprocedure, uitgeschreven door gemeente Land van Cuijk (destijds nog gemeente Sint Anthonis), zijn in het 3e kwartaal 2021 de plannen die Cedrus Vastgoed BV samen met exploitant Bene-Vivendo BV heeft ontwikkeld unaniem door de dorpsraad Vereniging Stevensbeek en de gemeente gekozen als meest aantrekkelijk.

 

De herontwikkeling van de voormalige school betreft circa 12 huurappartementen in het sociale- en betaalbare segment. Er worden studio’s of kleine appartementen voor verschillende leeftijdsgroepen zoals starters en senioren gerealiseerd. Ook zijn er gezamenlijke ruimtes in het plan opgenomen waar activiteiten kunnen gaan plaatsvinden en waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Om de start van de nieuwe bestemming te markeren hebben wij enige tijd geleden een prijsvraag uitgeschreven onder de bewoners van Stevensbeek om een nieuwe naam voor het initiatief te bedenken. We hebben hiervoor een 10-tal inzendingen ontvangen, soms met een uitgebreide motivatie en met veel historische achtergrondinformatie. Na afweging is als nieuwe naam “De Schakel” gekozen.

Met “Wonen in De Schakel” verbinden we jong en oud met elkaar en zorgen we voor doorstroming op de woningmarkt in Stevensbeek. Samen met exploitant Bene-Vivendo BV en door middel van het stimuleren van onder andere leerwerkplekken in Stevensbeek wordt door ons, samen met het dorp, ruimte gegeven aan wonen, participatie en sociale cohesie.

 

Cedrus Vastgoed BV en Bene-Vivendo BV kijken daarbij verder dan alleen het bouwen van woningen. Wij hebben de ambitie om in samenspraak met de inwoners en vrijwilligers van Stevensbeek de leefbaarheid in het dorp te verstevigen en de samenwerking aan te gaan met de verschillende projecten en initiatieven die er al zijn in Stevensbeek.

Door de verandering van gemeente Sint Anthonis naar gemeente Land van Cuijk heeft de voorbereiding wat langer de tijd gekost. De prognose is dat de bouwvergunning op korte termijn door de gemeente Land van Cuijk zal worden verleend. Daarna zal de voorbereiding voor de verbouwen en transformatie van de Korenaer naar “Wonen in De Schakel” worden opgepakt. De verwachting is dat de verbouwing eerste helft van 2023 kan starten. Wij verwachten dat de eerste bewoners derde/vierde kwartaal 2023 hun intrek kunnen gaan nemen in De Schakel.

Voor vragen over de plannen of indien u mogelijk interesse heeft in een van de huurappartementen, kunt u contact opnemen via het contactformulier.

 

Drone-opname van het huidige pand.

Concept-indeling van de appartementen.


Een nieuwe naam voor het gebouw aan de Kloosterstraat 7

Half november 2021 hebben initiatiefnemers Cedrus Vastgoed BV en Bene-Vivendo BV een prijsvraag uitgeschreven voor de nieuwe naam voor de voormalige school aan de Kloosterstraat 7 die omgebouwd gaat worden tot zelfstandige appartementen. Hiervoor zijn een 10-tal inzendingen ontvangen, soms met een uitgebreide motivatie en met historische achtergrondinformatie. Vanuit alle inzendingen is gekozen voor de naam:

 

De Schakel
De naam ‘De Schakel’ is meermalen ingezonden waarbij er onder andere verwezen wordt naar de oorspronkelijke naam ‘determineer-schakel school’. Maar ook wordt er de link gelegd naar de toekomst zoals wij die graag zien: het gebouw als een schakelfunctie tussen jong en oud en de omgeving en als schakel tussen verleden-heden-toekomst. Een prima naam dus!

Historie Kloosterstraat 7
Door verschillende schoolfusies ontstond in Stevensbeek een belangrijke instelling voor het middelbaar onderwijs: Scholengemeenschap Stevensbeek, thans Metameer.

 

Het begon met de fusie van seminarie Eymard Ville en Determineer Schakelschool. De eerste steen werd gelegd door L.O. inspectrice Christine Op de Coul en ingezegend door Mgr. Bekkers. Het typische gebouw bestaat uit aaneengeschakelde leslokalen. De broeders De La Salle hadden daar van september 1957 tot 1972 de Determineer Schakelschool (DSS). Deze school is later voortgezet als LEAO-school.

Onder leiding van directeur Piet Gommans uit Stevensbeek kregen leerlingen na de 6e klas de kans om zich een jaar in de Determineer Schakelschool voor te bereiden op het vervolgonderwijs. Het was de voorloper van de huidige Brugklas. Dat was voor Stevensbeek maar ook in Nederland een hele omschakeling in de onderwijswereld.

 


Wonen in oude én nieuwe Korenaer-schoolgebouwen

STEVENSBEEK – In het voormalige Korenaer-schoolgebouw aan de Kloosterweg in Stevensbeek komen zo’n twaalf nieuwe woonappartementen voor zowel jongeren als ouderen. In het leegstaande deel van het nieuwe schoolgebouw van De Korenaer op het perceel ernaast komt mogelijk een combinatie van wonen en dagbesteding. Beoogde bewoners zijn mensen met lichte beperking en mogelijk leerlingen van De Korenaer.

 

Maatschappelijk ondernemer
Initiatiefnemer is exploitant Bene-Vivendo en maatschappelijk ondernemer Robert Hellings met zijn vastgoedbedrijf Cedrus. Hellings heeft meegewerkt aan de nieuwbouw voor De Korenaer, deze zomer geopend. Daardoor werd de verhuizing van het oude naar het nieuwe schoolgebouw mogelijk gemaakt. Nieuwbouw en oudbouw liggen pal naast elkaar.

De Korenaer is een school voor voortgezet speciaal onderwijs. Leerlingen hebben extra ondersteuning nodig voor bijvoorbeeld adhd en/of autisme. Inzet is om alle leerlingen óf werkervaring op te laten doen óf klaar te stomen voor een vmbo-diploma.

De nieuwe school vult maar voor de helft het gebouw waar voorheen een klooster en tot drie jaar terug middelbare school Metameer was gehuisvest.

Wonen met begeleiding
,,We zijn aan het onderzoeken of we in het deel van het gebouw dat nog geen invulling heeft gekregen, een woongroep met begeleiding kunnen laten wonen. In sommige gevallen is dat gewenst als thuis de situatie zwaar is voor de ouders of als extra begeleiding nodig is”, aldus Hellings, die erbij zegt dat de plannen voor de nieuwe invulling nog in de kinderschoenen staan. Leerlingen van De Korenaer worden al ingezet om het achter de school gelegen Patersveld te onderhouden, dit in samenwerking met Vereniging Stevensbeek. Hellings: ,,Dat wordt onderdeel van de dagbesteding die we verder willen opzetten.”

 

Appartement in klaslokaal
In de oude school aan de Kloosterweg 7 wordt in het voorjaar gestart met een grootschalige verbouwing. ,,We hebben nooit sloop van het gebouw overwogen, omdat te veel mensen dat zonde vonden van zo’n prachtig complex. We gaan de klaslokalen omturnen tot woonappartementen van 50 of 70 vierkante meter. Ze krijgen allemaal een eigen keuken en één of twee slaapkamers.”

Alle woonruimtes komen te vallen onder sociale dan wel middelhuur. Hellings: ,,We hopen op een mix van jong en oud die zich er in hun eentje of als stel vestigen. Gezamenlijk kunnen de bewoners activiteiten ondernemen in gemeenschappelijke ruimtes. Ons doel is het opzetten van een inclusieve woongemeenschap.”

Favoriet
Dorpsvereniging Stevensbeek die heeft meegedacht, is volgens voorzitter Theo van Oorschot in haar nopjes met de nieuwe ontwikkelingen. ,,Behoud van het oude Korenaer-gebouw was een van onze belangrijkste criteria bij het selectieproces. Dit initiatief was onze favoriet.”

Bron: De Gelderlander 09-11-21

 

Het schoolgebouw waar De Korenaer in is gehuisvest.

De Korenaer is blij met de nieuwe locatie. Er is voldoende ruimte.